5 lette tips til hvordan du vedligeholder haven om sommeren

Alle som har en have ved, at det er et helårsarbejde at vedligeholde den. Især hvis man ønsker sig en smuk og frodig have, som gerne står i blomst på de helt rigtige tidspunkter. Sommeren er den tid på året, hvor ens grønne have rigtig skal til at blomstre, og man vil gerne vise den og ens hårde arbejde frem. Dog kommer dette ikke af sig selv og selvom dine blomster er fremme, græsset er grønt og solen skinner, så kan du ikke forsømme din have i sommerperioden. Langt fra. Her er nogle tips til, hvordan du vedligeholder din have om sommeren og sikre dig det bedst mulige udbytte.

1. Du må ikke plante ikke nye planter

Du skal under inden omstændigheder plante nye planter i sommerperioden – uanset hvad det er for nogle. Hvis du planter nye planter i sommerperioden, skal du have muligheden for vande og tjekke jordfugtigheden hele tiden. Dette er måske ikke just det, man har tid til og slet ikke i sommerperioden. Det gælder for den sags skyld også for omplantning, da både nye planter, nyt græs og omplantede planter kræver masse af vand, så rødderne ikke udtørrer. Lad derfor være med at plante, medmindre du har tid og overskud til at nusse omkring dem, så de ikke dør. Det vil være et ærgerligt spild, hvis de gjorde.

2. Vand ikke din græsplæne

Medmindre du selvfølgelig har oceaner af tid og penge til dette vandbrug, for når du først er gået i gang, skal du blive ved med at fortsætte. Vanden vil nemlig nå at fordampe, inden at det kommer til græssets rødder. Du vil derfor ende med tørt græs alligevel og en dyr vandregning. Vent derimod til sidst i august, hvor temperaturen er lavere. Her vil græsfrøene spire bedst, eftersom jorden stadig er en smule varm fra sommeren, men det vil regne noget mere, så jorden ikke tørrer ud. Hvis du derimod gerne vil vande dit græs, så vent til om aftenen og brug gerne et vandingsspyd samt put flydende gødning i vandet. Vandet vil kunne komme helt ned til rødderne og du vil give dem de rigtige næringsstoffer, så du ikke vil stå med en stor vandregning og tørt græs i slutningen af sommeren.

3. Nus om dine blomster og planter

Nu er dine sommerblomster sikkert sprunget ud og nogle er nok allerede ved at afblomstre. Begynd at nip visne blomster og blade af de blomsterstande, som sidder tilbage, samtidig med at du giver dem lidt vand og gødning. Det gælder for resten alle dine for længst plantede blomster. Giv dem noget vand og gødning, så du sikrer dig, at de er blomst og vil fortsætte med at være det længe. Ved at gøre det sådan vil du kunne nyde din farverige have lidt længere.

4. Slå din græsplæne en gang om ugen

Ved at holde græsset nede mindsker du risikoen for, at der vil vokse mos i plænen, og du holder samtidig græsset i god vækst. Gerne giv din græsplæne en klippehøjde på 2-3 cm og gød den før udsigt til regn. Du skal også huske at fjerne ujævnheder, hvilket kan gøres med en blanding af kompost og grus. Hvis du synes, at tiden er for knap til at slå græs hver uge, så invester i en elektronisk græsslåmaskine, nemlig en robotgræsslåmaskine. En robot plæneklipper er smarte, lette at bruge og de tænder af sig selv og går i gang med klipningen. Med sådan en lille basse behøver du ikke længere at slå græsset selv og du kan have tid til andre gøremål.

5. Lug dit ukrudt løbende

Lug gerne dit ukrudt mindst én gang om ugen. På den måde holder du det bedste nede og du skal ikke stå med en masse vildtvokset ukrudt i slutningen af sommeren, som har nydt godt af solen, din blomstergødning og vandingen. Du kan både fjerne ukrudt direkte med hænderne eller bruge en gravegreb og cirkelhakke. Dog burde ukrudt være noget, du allerede havde fjernet ved forårstid, eftersom det ved sommertid er mere besværligt med deres lange rødder, som at svære at hive op. Men ved at du begynder at fjerne noget op allerede ved sommertid, så bliver det lettere at fjerne til næste forår. Jo mere du forebygger og fjerner, jo hurtigere og lettere går det med fjernelse af ukrudt.

Havearbejde er ens for alle

Der findes jo selvfølgelig en masse andre brugbare tips og husmorråd til, hvordan du kan vedligeholde din have om sommeren bedst muligt, så du kan nyde den fint og velplejet i længere tid. Dette var blot nogle af de mere ”lette” tips til mennesker, som måske ikke har tiden, overskuddet eller de grønne fingre til at være i haven i lang tid ad gangen. Det er jo trods alt sommer, hvor ferien står får døren og man vil nyde tiden sammen med sine børn og familie. Derfor kan du hurtigt og let gøre disse tips, så du ikke behøver at stå længere i haven end nødvendigt, men samtidig også nyde dens frodige og grønne udseende.

God arbejdslyst og god sommer!