Skal du vælge hundesele eller hundehalsbånd, når du lufter din hund?

Hunden er menneskets bedsteven. Altid været og det vil nok også fortsætte. Men hunden er ikke just en ven, som kan lufte sig selv. Det er dit job. Derfor skal du gå ture med den og selvfølgelig i snor eller sele, hvor der også er hundetegn på med adresse og telefonnummer, eftersom det er lovpligtigt. Men hvad vælger du? Det kan nemlig godt være lidt af en videnskab, når det kommer til at finde halsbånd, sele og hundesnor. Læs med her og se, hvordan du finder den perfekte hundesele eller hundesnor til din hund.

Vi kan allerede sige nu, at vi som udgangspunkt altid vil fortrække en sele fremfor et decideret halsbånd. Dette skyldes, at seler sidder bedst på din hund uanset race, størrelse, bredde og længde. Den er desuden mere skånsom, da den lægger pres på brystkassen i stedet for kun på halsen. Du vil derfor skåne din hunds halsmuskulatur en del. En sele er også at foretrække, hvis din hund ikke har lært at gå ordentlig. Derfor hvis din hund trækker, brug sele.

Hvilken hund har du?

Dette er selvfølgelig meget oplagt at have med som en del af sine overvejelser, når man skal vælge halsbånd. Halsbåndet, selen og snoren skal jo passe bedst til din hunds størrelse. Derfor skal du tage højde for hundens race, hundens udseende (vægt, højde, bredde og bygning) og hvad hunden skal bruges til (altså familiehund, jagt eller arbejdsrelateret). Selerne og snorene bliver designet til at tilpasse hunden og dens funktion. Derfor kan du ikke bare vælge det første og det bedste.

Hvilke typer seler findes der?

Eftersom ingen hunderace eller deres brugsmål er ens, er der selvfølgelig et stort udvalg af seler til din hund. En sele er det oplagte valg, især hvis du har en hvalp eller en hund som trækker meget. Der findes i alt fire typer seler til hunde:

  • Step-in seler: spændes omkring kroppen foran og bagtil.
  • Y-seler: giver et koncentreret træk på brystet.
  • Trækseler: bruges til at udføre trækarbejde.
  • Gå pænt-seler / anti-trækseler: er et træningsredskab som er adfærdsregulerende.

De fleste hundeejer køber Y-seler, da de sidder bedst på de fleste hunde og er en sele, som kan bruges til hverdagens gåture.

Hvilken sele skal du vælge?

Du burde som det første altid teste en masse forskellige seler, hvilket du nemt kan gøre nede i en dyrebutik. Se og afprøv, hvordan den sidder på din hund, hvordan den trækker og hvordan det føles at holde den. En lille og bred hund, som en bulldog eller mops, burde have en bred sele. Mens en slank hund, som en dværgpincher eller weimaraner skal have en sele, som kan spændes til. Har du derimod en gravhund eller anden slags hund med specielle mål, så skal du finde en sele, som kan reguleres i længden.

Ingen hunde er ens

Ligesom mennesker ikke er ens, så er heller ingen hund ens. Derfor skal du tage din hunds individuelle karaktertræk med i betragtning og dens behov, når du skal være sele samt hundesnor. Det kan virke uoverskueligt, men der er virkelig intet andet for end blot at prøve sig frem med de forskellige seler, hundesnore samt halsbånd. Mange dyrebutikker tilbyder, at du kan prøve dem, så du skal ikke bare tage den første og den bedste og bestemt heller den billigste. Du skal købe, hvad der passer din hund og dens behov.