Ting du skal kigge efter, når du køber kattemad

Når det kommer kattemadsverden, kan det godt virke uoverskueligt, hvad du skal købe. Der findes så mange brands og skal det være tørfoder, det våde eller muligvis dåsemad. Du kan trods alt ikke bare købe, hvad som helst, når det kommer til kattemad og kattefoder. Du vil jo hellere ikke servere, hvad som helst til dine børn eller middagsgæster. Vi har derfor lavet en liste af ting og overvejelser du have og kigge efter, når du skal vælge mad til din lille mis.

1. Hvor gammel er din kat?

Hvilken mængde af de forskellige næringsstoffer, din kat skal have, kommer helt an på, hvilket stadie i livet i din kat er. Kattefoder indeholder mere end 60 forskellige næringsstoffer, som alle sammen er vigtige for din killings udvikling, men også for dens voksne kats tilværelse. Kattemaden skal gerne have store mængder af fedt og protein, da det er kattens primære kilder til energi. Dette er især vigtigt for killinger, da den er i voksealderen. Herefter skal den voksne kat muligvis have kalorielet diæt, så den ikke bliver overvægtig, og den ældre kat skal have foder med et lav indeholdt af magnesium for at undgå nyresten. Kig på din kat alder, når du skal vælge, da det har stor betydning.

2. Hvor meget protein skal der være i?

Den bedste kattemad indeholder en masse protein fra kød, eftersom katte af natur er kødædere og gerne skal have mere kød end fx hunde. Det kan ikke bare være hvilken som helst protein. Det skal helst stamme fra tørret kød, også kaldet kødmel. Hvis der derimod står, at det indeholder frisk kød på pakken, så skal du være forberedt på, at meget af den mængde indeholdte vand og derfor ikke er den reelle kødmængde. Hvis der står, hvor kødet er fra, altså hvilket land, jo større sandsynlighed er der også for, at det er bedre kvalitetskød.

3. Hvilke kulhydrater skal der være i?

Foderet skal også helst indeholde gode kulhydratkilder, da det trods alt er den lette og hurtige vej til energi. Dog kan det ikke komme fra hvad som helst. Det skal helst være ris, brune ris, kartofler og den søde kartoffel, da disse er lette for kattekroppen at nedbryde, hvorimod majs og især hvede ikke så let. Jo lettere det er at nedbryde din kat, jo mere næring og energi får den til sig.

4. Skal du vælge tørfoder eller vådfoder?

I dag er der faktisk ingen store forskel på kvaliteten af tørfoder og vådfoder. De laver tør og vad kattemad som begge er pivringe, men de laver også begge dele, hvor det er af høj kvalitet. Men begge har selvfølgelig deres fordele og ulemper. Vådfoderet kompenserer meget godt for kattens naturlige næring i form af små gnavere og fugle, som består af op til 80 % vand. Dette gør, at den også er en god kilde til væske. Tørfoder derimod er nyttigt, eftersom det holder tænderne rene, nemt at opbevare og den tørre kost giver variation i munden på din kat. Det optimale ville være, hvis begge dele var en del af din kats kost.

Ingen katte er ens

Vi skal lige klargøre, at ingen kat er ens. Derfor er det her ikke en endegyldig tjekliste, men nogle punkter du burde kigge efter og i hvert fald have overvejet i din kats kost. Og det er også blot for at vise, at du ikke bare kan købe hvad som helst til din kat. At du også skal overveje, hvad du putter i din kats mund for den optimale vækst og levestandard.