6 gode råd til hvordan du udnytter pladsen i din have

6 gode råd til hvordan du udnytter pladsen i din have

At kunne sidde i haven er et must hver sommer. Især hvis det danske vejr tillader det. Bare at kunne sidde på terrassen og nyde solstrålerne med en kold øl eller drink i hånden og slappe af, måske med grillen sydende i baggrunden. Men det er også underskønt at kunne have en masse grønt omkring sig at nusse om – blomsterbede, krydderurter og stauder. Og børnene skal da også have et sted at være og lege.

Ens have kan så meget og det burde den også, men til tider kan det være svært at have plads til det. Ikke alle haver er lige store og ikke alle kan rumme det hele. Du skal derfor læse med her, så kan vi give dig gode råd til, hvordan du udnytter pladsen i haven bedst muligt, så du kan få alt det, du drømmer om.

1. Tag dit bord i brug

At have et bord i haven kan gøre underværker for pladsen. Du kan bruge bordet til opbevaring af krukker, redskaber, potteplanter og meget andet. Det er kun din fantasi, der sætter grænser for dens brug. Du kan sagtens bare tage et aflagt skrivebord, hvor du både kan udnytte bordpladen og skufferne. På den måde behøver du ikke at investere i et nyt bord, da du med garanti har et eller andet stående derhjemme. Måske dit eget eller dine børns. Ved at bruge et bord får du et funktionelt møbel til din haves mange blomster, krydderurter og redskaber.

2. Få dig en indbygget bænk

Hvis du har muligheden for det, så invester i en indbygget bænk. Dette er en smart måde at udnytte ens haveplads på. Du får en masse siddepladser til dine gæster og samtidig får du opbevaringsrum til hynder, tæpper, legetøj, haveredskaber og meget andet. Dette er den optimale måde at udnytte pladsen på. Du har sikret siddepladser din næste sommerfest og du kan stadig have alle dine haveredskaber gemt væk.

3. Få etableret dig et skur

Dette er en mere traditionel løsning, som vi garanteret alle har set blive brugt. Et skur bliver hurtigt havens omdrejningspunkt, hvor du kan opbevare alt fra værktøj til større haveredskaber som græsslåmaskiner og havemøbler. Husk at etablere det ryddeligt og holde det sådan. Man kan hurtigt bruge det som ens rode-skur og bare proppe en masse ind, så man ikke kan finde hoved og hale i det. Du får en masse plads foræret, hvis du udnytter væggene og døren til ophængning. Så husk: hold dit skur ordentligt og ryddeligt og du vil på den måde have masser af plads.

4. Brug reolsystemer

Det er meget in lige nu at bruge indendørsmøbler som udendørsmøbler, derfor skulle du heller ikke slippe her. Udnyt derfor, hvis du har en gammel reol stående eller hvis du kan finde en brugt billigt. Her kan du let få styr på haveredskaberne, børnenes legetøj og meget andet ved at putte det i kasser, spande eller kurve og så ind på reolen. Den fylder ikke så meget, da du blot skal placere den langs din husvæg. En nem og overskuelig løsning på rodet og kaosset, som man kender det inde fra stuen. Et lille bonus tip: du kan også bruge den som afskærmning i haven og dermed skabe en lille hyggekrog eller mere skærmet terrasse. Smart på de aftner eller morgener, hvor privatliv vil være rart og blot have noget stille hygge for sig selv.

5. Tænk lodret

Dette kan måske virke som et spøjs råd, men det er nyttigt. Små haver har ikke meget plads i arealet, men du har til gengæld en masse murvægge, som kan bruges. Når pladsen er træng, så hæng planter op ad væggen. Dette kan også være meget dekorativt for din mur, nærmest som et lille kunstværk. Det samme gælder også, hvis du drømmer om et drivhus. De kan sagtens fås som vægdrivhus, hvor du kan dyrke salat, radiser og meget andet. Fuldstændig som et almindeligt drivhus, blot mindre og op ad væggen.

6. Plant med omhu

Når man har mindre plads, så har man også færre planter – eller i hvert fald muligheden for det er mindre – og derfor kan ens have pludselig se trist og tom ud, hvis man ikke vælger de rigtige. Plant planter og blomster, som der kan blomstre hen over flere årstider. Det kunne fx være at plante løg, som spirer om foråret, og stauder, som blomster tidligt og sent om sommeren. Husk også at have en busk, der kan give nogle flotte toner af efterårsfarve. Uanset hvad så vælg med omhu. Mindre plads gør, at det er mere iøjnefaldende, hvis du ikke har nogen planter.

Find dine muligheder

Små haver betyder ikke færre muligheder, det betyder anderledes løsninger og mere kreative af slagsen. Husk det. Du skal ikke lade dig begrænse, men se det som en udfordring på kreativitet og innovation. Ved at følge vores råd er du garanteret haveplads baseret på kreative, nemme og billige løsninger. Vi ønsker dig held og lykke med haveprojektet.